2012. február 13., hétfő

Ismét egy botanikus kert






26. nap (2012. feb. 08.)

26th day (08. February 2012.)

Reggel kilencre megérkezik a sofőrünk, akinek azt mondtuk tegnap, hogy csak holnap reggel kilencre jöjjön. Nem is értjük, hogy miért van itt, vagy ő értett félre minket, vagy a menedzser küldte vissza. Ha már itt van, akkor kivitetjük vele magunkat a botanikus kertbe, ami 6 km-re van a várostól.
Mielőtt a britek megérkeztek, ez királyi kert volt, ma a legnagyobb botanikus kert Sri Lankán, összesen 60 hektáron terül el. Két főbb látnivaló van itt: (az orchiedákon kívül) a hatalmas jávai fügefa, ami az érkezésünk előtt három hónappal pusztult ki… Szerencsére a „gyermeke” is szépen cseperedik. A másik csak a Seyshelles-szigeteken honos ikerpálma, melynek legnagyobb a termése a pálmák között, akár 30 kilót is elérheti és egy termő növény mellett, egy porzós lehet csak, így párban, máshogy nem tudna szaporodni. A botanikus kert egyetlen védett növénye, mivel ez a legnagyobb és legnehezebb a zöldségek (és gondolom a gyümölcsök) között. Az első magot az Indiai-óceán felszínén lebegve találták meg 1500 körül, de csak 1743-ban fedezték fel. Minimum 5 évig tart a „gyümölcs” érése.
Zsizsi meglepődik, hogy mégsem helyi járattal megyünk, és rögtön felajánlja, hogy akkor ő fizeti ma az ebédünket, amit el is fogadunk. A fél napot itt töltjük, bejárva az egész területet, és szebbnél szebb növényeket látunk, és még az sem zavar bennünket, hogy a legtöbb csak áprilisban virágzik. Zsizsi nagyon kellemes társaság volt, szinte minden témában tudtunk beszélgetni, és nagyon aranyosan örült a színes madaraknak, amiket mutogattunk neki.
Délután kettő körül értünk vissza a városba, ebéd után pedig Zsizsi vásárolni ment, mert vacsira volt hivatalos egy családhoz, mi pedig megnéztük a templomot.
Kandy az utolsó Szingaléz királyság fővárosa volt, amit 1815-ben hódítottak meg a britek, az után, hogy fenn tudott maradni a portugálok és a dánok 300 éves uralma alatt. A briteknek 11 év kellett a Kandy-t és Colombo-t összekötő út megépítéséhez.
A város központjában egy hatalmas tó terül el, amelyet 1807-ben az utolsó szingaléz király alakíttatott ki. A tó közepén található egy sziget, amelyet háremként használtak, és egy híddal kötötték a szárazföldhöz. A britek ennél kevésbé romantikus célra alakították át, fegyvertárnak.
A tó partján már messziről kitűnik a fog-templom. Sri Lanka legfontosabb Buddha maradványa a szent fog, annak tiszteletére emelték. A templomot többször felépítették és lerombolták, mindig az éppen aktuális hódítóknak esett áldozatul, legutóbb 1998-ban, a bejárat mellett a tamil - szingaléz zavargások alatt, ha jól értettem, akkor bomba robbant. A szent fog történetét nagyon szép festményekkel illusztrálva mesélik el, amiből sokat nem értettem, de a lényeg, hogy Buddha fogát hordozgatták a szigeten és Indiában is, több templomot emeltek a szent tárgynak (mindig valamelyik király). Ma a szent fog egy titkos helyen nyugszik, csak a beavatottak tudják, hol.
Az épület több részébe be lehet menni, a fog szentélybe is, ahol a helyiek imádkoznak, és a nagy tömeg ellenére is hihetetlen a nyugalom. Kicsit leülünk az egyik énekelve imádkozó mellé, és élvezzük a hely varázsát. A szentélyhez 3 méternél közelebb nem mehetünk, erre őrök vigyáznak, sőt maximum 15 másodpercet nézhetjük csak azt.
A templom mellett szentély áll egy hatalmas elefánt tiszteletére, akivel rengeteg munkát el tudtak végezni 50 éves kora alatt, amikor is 1988-ban meghalt. Nemzeti kinccsé avatták, a világon a másodikként (nem tudom, hogy az első hol volt és mikor).
A belépő itt már barátibb áru, szerencsére, pedig ugyanolyan minőségi (DVD-s), mint a másik kettő volt, és a látnivalók sem maradnak el azoktól, tény, hogy kisebb helyre zsúfolva. A cipőket itt is le kell adni, de a templom melletti kertben már nyugodtan lehet abban sétálgatni.
Este kicsi netezés, én behullok az ágyba, András még beengedi Gordont, akit a házibácsi kizárt véletlenül.

Kandy botanical garden – tooth temple

Botanical Garden: 6 km from Kandy, entrance fee is 1100 LNR. Very nice and peacefull garden.
Tooth temple: entrance fee is 1000 LNR, you can go inside in long trausers and t-shirt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése